Xhon loku

Mon Mar 10, pm "Ani" Si e shikoni ju kete gjendje? Dhe a hyn muzika ne ndjenjen kombetare? E mora vetem kete fjali, pasi qe ky eshte thelbi temes.

Xhon loku

Shteti i se drejtese ; Perqasja e shtetit te se drejtes dhe shtetit ligjor ; Dallimet midis tyre. Lika Ersenta 4. Ne lashtesi si shteti ashtu dhe e drejta kane qene te pazhvilluara, sic kane qene te pazhvilluara marredheniet midis njerezve ne kete shoqeri.

Me kalimin e kohes marredheniet zgjerohen dhe behen shume me te larmishme. Si rezultat, zgjerohet dhe zhvillohet makina shteterore dhe bashke me te dhe e drejta, duke perfshire fusha gjithnje e me te gjera te veprimtarise se shoqerise.

Por cila do te ishte menyra me e pershtatshme per ti dhene nje perkufizim konceptit te shtetit dhe te drejtes? Natyrisht, pergjigja nuk mund te jepet me nje fjali per secilen, sepse problematikat qe perfshijne konceptet ne fjale, jane shume komplekse dhe duhet te studiohen qe ne gjenezen e tyre.

Prejardhjen e tyre shume mire mund ta nisim me konceptet dhe deduksionet e filozofeve te koherave te ndryshme. Kendveshtrimet e tyre perqendrohen kryesisht ne identifikimin e shtetit nepermjet rregullave dhe sanksioneve, dhe si aniteze qendrojne kendveshtrimet e tjera qe e konsiderojne shtetin si filozof moral qe nuk ka nevoje per norma juridike.

Duke filluar qe me konceptet platonike qe e konsideronin shtetin perfekt, nje autoritet qe gezon paprekshmeri absolute dhe imunitet te padiskutueshem, e duke vazhduar me tej me filozofe te Shteti i se drejtese ; Perqasja e shtetit te se drejtes dhe shtetit ligjor ; Dallimet midis tyre.

Lika Ersenta koheve te mevonshme, qe i dhane shtetit formen e nje autoriteti te pajisur me force shtrenguese, perbejne dy kampet kryesore mbi te cilat filozofet vigjilonin. Keshtu ai beri nje ridimensionim te rolit te ligjeve ne shoqeri, dhe i jep karakter etiko — pedagogjik, sepse ligji jo vetem do te komandoje dhe do te denoje, por do te mesoje e kuroje te gjitha ligesite morale.

Ne kete menyre krijohet perfytyrimi i pare i njerit prej funksioneve te shtetit : shteti si kurator moral. Shteti me ligjet e veta jane te vetmet mekanizma qe kane autoritetin e duhur per ta futur shoqerine ne shinat e drejtesise.

Menyrat qe duhet te perdori shteti per te operuar ne menyre te drejte, kane nje rendesi paresore. Ato jane te lidhura me nje sere problematikash te tjera komplekse te cilat ndihmojne apo kopje pengojne triumfimin e drejtesise ne nje shtet.

Shteti e ushtron funksionin e tij si kurator moral, nepermjet dy menyrave : e para, duke vendosur norma dhe sanksione per kundravajtje dhe vepra qe demtojne shoqerine, dhe e dyta, duke shfaqur vete shteti vlera morale. Pra kur aparati shteteror, te perbehet nga individe te moralshem atehere mund te perfundohet me sukses misioni i shtetit si kurator moral.

Kushti i pare ka karakter objektiv sepse ka te beje me mekanizmat ligjor qe vendosin klauzola ligjore dhe qe kane lidhje te drejteperdrejte me shoqerine.

Ndersa kushti i dyte, ka karakter subjektiv sepse ka te beje me shkallen e moralitetit te cdo drejtuesi shteteror.

Ligji lindi pikerisht ne ate kohe ku u pa domosdosdoshmeria e ekzistences se tij. Nepermjet ligjit shteti vendos masa ndaluese per vepra te kunderligjshme administrative si dhe vepra penale.Jo rastësisht Xhon Loku konsiderohet një mendimtar i madh në teorinë e politikës.

Njeriu lind duke pasur të drejtë për liri të plotë dhe për të gëzuar pa kufizim të gjitha të. Xhon Loku na ka ofruar nje tablo te qarte persa i perket funksioneve qe duhet te kete ligji ne shoqeri.

Xhon loku

Keshtu ai e konsideron konceptin e ligjit si udherrefyes, si nje fenomen qe i sherben te mires se pergjithshme nepermjet rregullave dhe normave.

Thelbi i ligjit duhet te jete qellimi per te mbrojtur dhe per te zhvilluar lirine. Xhon Loku e shihte legjitimitetin tek gjendja natyrore ku të gjithë individët janë të lirë të veprojnë sipas gjendjes natyrore dhe asnjëri nuk i nënshtrohet vullnetit të tjetrit.

Duke qenë një mendim naiv dhe larg realitetit, u përqesh më vonë si “shteti ku të gjithë janë mbretër”. E pranon që paraardhësi i tij ka bërë punë të mëdha për forcimin dhe konsolidimin e institucioneve të drejtësisë dhe në avancimin e kornizës ligjore dhe institucionale në reformimin e sistemit gjyqësor dhe konstituimin e profesioneve të lira ligjore.

Por, pavarësisht të arriturave, ai thotë se ende mbetet shumë punë për tu bërë në drejtësi. Jan 19,  · John Dunn. Locke. Përktheu: Erion Kristo ISBN faqe Çmimi lekë Tiranë, Xhon Loku, një nga filozofët më të mëdhenj anglezë të fundit të shekullit XVII dhe.

Scribd es red social de lectura y publicación más importante del mundo.

Xhon Loku (John Locke) ~ Detyra Kursi Shqip